Nie je to až také ružové: Ako byť štýlový i udržateľný zároveň?

Text: Alžbeta Vojtušová
Foto: Alžbeta Vojtušová, Dominika Babinská

Hľadáte knihu, seriál alebo film, ktorý vás vykopne z komfortnej zóny a prinúti vás niečo zmeniť? Aj keby to mala byť tá najmenšia vec vo vašom živote? Možno venovať viac pozornosti blízkym, možno sa zdôveriť so svojimi pocitmi a možno… prehrabať celý šatník. Presne takou knihou je Nie je to také ružové od Dominiky Babinskej. Prinúti vás premýšľať nielen o tom, aké oblečenie si kúpite, ale aj o stereotypoch v spoločnosti, ktoré sú v konečnom dôsledku devastačné. 

Krok po kroku

Vo svete, v ktorom panujú sociálne siete, zahltené enormným množstvom informácií, už mnohí z nás poznajú pojem klimatická kríza. Globálny problém, ktorý ovplyvňuje každého jednotlivca, sa postupne dostáva do urgentnejších štádií. Zorientovať sa vo všetkom, čo nám hrozí a čo môžeme pre zlepšenie situácie spraviť, je niekedy ťažké, zdá sa, že až nemožné. Často sa strácame, povieme si, že to nie je v našich rukách a na problém úplne zanevrieme.

Zľakneme sa veľkej zmeny, ktorú by sme museli spraviť – ale ona nemusí byť až taká veľká. Kniha Nie je to až také ružové ponúka návod, ktorý obsahuje maličké kroky. Základom je zmena perspektívy. Odkiaľ vlastne pramení pocit hanby za to, že si oblečenie zaobstaráme z druhej ruky? Prečo ešte mnohí z nás nedokážu zniesť pomyslenie na to, že by mali jeden kúsok oblečený dva dni za sebou? 

Pravdou je, že je to úplne normálne. Kniha Dominiky Babinskej vás presvedčí, že snaha zohnať nový kúsok z druhej ruky alebo posunúť ten svoj niekomu inému, je vysoko prospešná. Je to jednoduché – keď sa rozhodneme nepodporovať predaj rýchlej módy tým, že si z reťazca nekúpime nové veci a radšej zachránime oblečenie, ktoré nečaká žiadna budúcnosť, budeme postupne znižovať dopyt a s ním aj ponuku. 

Ničivá rýchla móda

Okrem motivácie, ktorá vás nakopne, aby ste začali od seba a zamysleli sa nad tým, čo kupujete a najmä či to vôbec potrebujete, Dominika Babinská v knihe zošíva základné poznatky o tom, ako fungujú reťazce rýchlej módy, aké materiály používajú a ako vznikajú. V útlej knihe, ktorú hravo prečítate za dva až tri dni, združuje všetko, čo na začiatok potrebujete vedieť. 

Oblečenie teda spoznáte dôvernejšie. Môžete s ním vstúpiť do úplne nového vzťahu, v ktorom si ho budete vážiť a s každým kúskom budete zaobchádzať s láskou a obozretnosťou. Vzniklo by takéto puto medzi vami a kúskom z rýchleho reťazca, ktorý vás pre svoju kvalitu o niekoľko mesiacov opustí? Asi nie. 

Zistíte, aké materiály nie sú pre prírodu a vaše telo ideálne, keďže kniha obsahuje aj podrobný opis ich plusov a mínusov. Oboznámite sa s procesmi, ktoré výrobu oblečenia sprevádzajú, nevynechajúc ich temnú stránku. Je viac než možné, že po dočítaní knihy prehodnotíte každý výlet do obchodu s rýchlym oblečením. 

Stačí spomaliť

Nie je to len o združovaní negatív a problémov, ale aj o ich riešení. Jedným z nich je svet pomalej módy, do ktorého môžete vďaka knihe s ľahkosťou vstúpiť. Ponúka tipy a triky, ktoré využijete pri nakupovaní z druhej ruky, ale aj návrhy, ako narábať s oblečením, ktoré stačí jemne poopraviť na to, aby bolo úplne podľa vašich predstáv. 

Ak nie ste s ihlou najlepší priatelia, na stránkach sa stretnete aj s tvorcami, ktorí sa textilu dlhodobo venujú, medzi ktorých patrí aj samotná autorka. Z nevyužitých materiálov dokážu vyčarovať neopakovateľné kúsky, a tak sa nemôže stať, že by ste stretli niekoho, kto by mal na sebe to isté ako vy. Spomínaných tvorcov v knihe predstavuje prostredníctvom rozhovorov, vďaka čomu sa s nimi môžete zoznámiť bližšie a zistiť, ako začínali. 

Najviac však spoznáte samotnú autorku knihy Dominiku. Zložitú spleť informácií podáva ľudsky, zrozumiteľne. Jednotlivé fakty si bez akejkoľvek námahy, len jednoduchým čítaním, zapamätáte na dlhší čas. A možno vás dokonca podnieti k tomu, aby ste sa o problematiku rýchlej módy zaujímali viac, sami vyhľadávali iné, udržateľnejšie spôsoby obliekania sa či  rozprávali o čare pomalej módy svojim blízkym – mám to overené na vlastnej koži. 

Prvotina, ktorá vás oblečie do nového šatu

Pre niektorých čitateľov a čitateľky môže kniha miestami pôsobiť príliš apelatívne. Avšak v prípade globálneho problému, ktorý autorka opisuje, sa takýto tón aj vyžaduje. Kniha tak postupne vyselektuje tých, ktorí sú ochotní podstúpiť vo svojom živote zmeny, čo je jej zamýšľaným účelom. Vyrušiť vás môžu gramatické chyby, ktoré na stránkach zostali aj po korektúre, avšak oproti obsahu, ktorý v sebe kniha nesie, je ich prítomnosť takmer nebadateľná. 

Prvá kniha si žiada veľa odvahy a nasadenia. Táto je výnimočná aj tým, že ju autorka sama napísala aj vydala. Sprevádza čitateľa negatívnymi vplyvmi, ktoré má rýchla móda na životné prostredie, ale aj na životy ľudí. Uľahčuje výber materiálov, poukazuje na kvantifikátory kvality a motivuje k zmene postupnej, po malých krôčikoch. Pre mnohých sa stáva vstupnou bránou do sveta pomalej módy, kde zároveň predstavuje lokálne značky, vrátane svojej.

Po prečítaní knihy zistíte, že sa na oblečenie už nikdy nebudete pozerať rovnako ako predtým. Zistíte, že jeho výroba je veľmi komplikovaná a vyžaduje si obrovské množstvo úsilia. To všetko vás naplní obdivom k tvorcom pomalej módy a chuťou začať svoju vlastnú cestu v (doslova) novom šate.

Hodnotenie: 3,5/5 ⭐
Za knihu ďakujeme Dominike Babinskej.

https://www.variegaty.sk/niejetotakeruzove/

Názov: Nie je to také ružové
Žáner: Náučná literatúra
Autorka: Dominika Babinská
Rok vydania: 2023
Počet strán: 223
ISBN: 978-80-570-4631-8